Nieuwsbrief augustus 2021 | 11

Arriveren in Nederland met Corona in de wereld…………..

13 maart was het zover dat ik weer voet op Nederlandse bodem mocht zetten. Veel geregel met Corona testen in Zambia èn Dubai en daardoor ook zeker weer extra euro’s lichter. De wereld is gek aan het worden, tenminste dat is het gevoel wat het me geeft op het moment dat ik deze brief schrijf. In Zambia heerst er ook Corona en er vallen ook doden, maar de bevolking maakt zich hier er niet zo druk om. Lang niet iedereen die ziek is laat zich testen (maar 200.000 positief sinds het begin van de epidemie), dus het virus kan zich gewoon verspreiden. Binnen wel mondkapjes op, welke langzaam zakken naar onder de neus en vervolgens even later op het kin hangen. Handen worden eventueel gedesinfecteerd en 1 meter afstand wordt geadviseerd alhoewel die afstand niet gehandhaafd wordt. Vaccineren? Dat wordt hier alleen gedaan als de rijke westerse landen vaccins doneren in het Covax programma. 18 miljoen mensen in Zambia vaccineren gaat dus nog wel eventjes duren. Sinds de vaccinaties zijn begonnen zijn er nu in totaal 215.000 gevaccineerd.

2,5 maand in Nederland

Voor mij was het eerst heel raar in Nederland te zijn. Vliegen in een leeg vliegtuig, aankomen op een leeg vliegveld en wanneer ik op straat liep, liepen alle mensen met een boog om me heen. Iets wat ik in Zambia niet gewend was. Na 5 dagen even een Corona test gedaan bij de GGD en ik mocht vrij rondlopen! Ik verbleef om en om bij vrienden in Franeker, Ee en Rijssen en ik ben ook heerlijk even 10 dagen alleen geweest in Doldersum waar ik een beetje tot rust kon komen. De tijd in Nederland ging snel en was een tijd van veel regelen en heel veel bezoekjes afleggen aangezien groepsbijeenkomsten niet mochten. Het was erg druk kan ik zeggen, maar het was wel goed. Ik mocht online spreken en in mijn eigen gemeente had ik de leiding in een ‘open lucht’ dienst welke gehouden werd in een schuur vanwege het regenachtige weer. Het was goed heel veel mensen weer te zien hoewel het me niet eens gelukt is iedereen te bezoeken.

29 mei 2021 Laatste Douwe Egberts Koffie in Nederland!

Financieel Support

In Nederland heb ik geprobeerd aandacht te besteden aan mijn financiële achterban. Mijn eerste termijn van 2 jaar zat er op per 15 juli 2021 en vanaf nu ga ik dan ook door als lange termijn zendeling wat betekent dat ik dit werk blijf doen tot ik het gevoel krijg dat God wil dat ik iets anders ga doen. Een aantal sponsors hadden toegezegd voor 2 jaar en iedereen is benaderd met de vraag om door te gaan. De één doet dat en de ander kiest ervoor nu iemand anders of een ander project te steunen. Dit betekent dat ik weer nieuwe sponsoren moet vinden die mijn werk financieel mee willen helpen ondersteunen. Dus als je dit leest en graag mee wilt helpen zodat ik mijn werk kan blijven doen, doneer dan online via deze knop!

Doneer nu

Welkom Thuis

Mijn nieuwe ‘Zambiaanse familie’ was erg blij dat ik weer ‘thuis’ was en wanneer Zambianen het kunnen betalen hoort daar steevast een taart bij. Yummy!

Verhuisd naar Ndola

Voor ik naar Nederland vertrok wist ik eigenlijk al zeker dat ik zou gaan verhuizen naar Ndola. De basis daar van Operatie Mobilisatie had mij al een aantal keer gevraagd of ik hen ook wilde helpen met het opzetten van een centrum waar les gegeven kan worden in naaien en patroontekenen. Aangezien ik me thuis voelde in Kabwe leek het me eerst helemaal niets, maar nadat ik er over nagedacht had, voor gebeden had voelde ik dat het misschien toch Gods plan was dat ik zou gaan verhuizen. Bijkomend voordeel was dat mijn ‘beste maatje’ inmiddels al verhuisd was naar Ndola, samen met zijn 2 zonen (5 en 17) om ook daar als zendeling op de basis te gaan werken. Maar ik wilde niet dat dat de reden van mijn verhuizing zou zijn. Ik ben immers naar Zambia gekomen om te werken in Gods koninkrijk! Dus toen het voelde dat ik mijn werk zou moeten voortzette in Ndola was het prima. Tijdens mijn verblijf in Nederland kwam er een huisje vrij in Ndola waar ik in kon trekken nadat ik weer terug was in Zambia. Het was wel moeilijk om alle contacten achter me te laten welke ik in 2 jaar heb opgebouwd, het huis met tuin waar ik in woonde en de kerk waar ik me thuis voelde, maar vol vertrouwen ben ik verhuisd opdat God mij zal zegenen en mij hier tot een bron van zegen zal laten zijn. En het fijne is dat ik nu al gezegend ben met een kat! Kleine ‘Yemba’. Deze naam in de lokale taal betekent ‘mooi, wees mooi’. Toepasselijk toch? Nu heb ik in ieder geval een huisgenootje! Gezellig!

“De HEER zei tegen Abram: ‘Trek weg uit je land, verlaat je familie, verlaat ook je naaste verwanten, en ga naar het land dat ik je zal wijzen. Ik zal je tot een groot volk maken, ik zal je zegenen, ik zal je aanzien geven,een bron van zegen zul je zijn”.

Genesis 12:1-2

Update relatie

Aangezien mijn ‘beste maatje’ en ik nu in dezelfde plaats wonen is het voor ons makkelijker om tijd samen door te brengen en te bouwen aan onze relatie. Het is nog steeds wennen voor mij, dat kan ik wel stellen, maar doordat we beide werken op dezelfde basis (ik ook deels thuis) zien we elkaar vaker. Hij is manager (zendeling) in de molen waar ze mais vermalen tot meel. Maispuree is hier het meest gegeten voedsel. Daarnaast worden er in de ‘hammermill’ nog meerdere bijproducten gemaakt. Alle producten worden verkocht om zo fondsen te genereren voor de OM Basis in Ndola.

Werkzaamheden naast het verspreiden van het evangelie

Mijn werkzaamheden zullen in Ndola bestaan uit het mee helpen met het opzetten van een centrum waar vrouwen en eventueel ook mannen naaien en patroontekenen kunnen leren. De bedoeling is ook om t.z.t. een kleine productie op te zetten zodat we geld binnen kunnen halen voor de OM Basis en alle projecten die er lopen. Daarnaast zal ik arme wijken bezoeken en ook daar op een eenvoudige wijze vaardigheden overbrengen en de vrouwen bemoedigen. Mijn werk voor Afrika omvat nog steeds het doen van werk online aangezien het niet verstandig is te reizen. Hierover meer in een volgende nieuwsbrief.

Bid je mee?

  • Dank voor mijn bezoek aan Nederland en dat het mogelijk was.
  • Dank voor alle bezoekjes welke ik kon doen.
  • Dank voor de verhuizing.
  • Dank voor al mijn vrienden over heel de wereld verspreid.
  • Dank voor mijn familie.
  • Dank dat God tot nu toe in alles heeft voorzien
  • Bid dat ik mij thuis mag voelen in Ndola * Bid dat ik nieuwe vrienden mag maken
  • Bid dat ik mijn werk op kan starten en dat het meteen al vruchtbaar mag zijn
  • Bid dat er nieuwe donateurs bij zullen komen
  • Bid voor mijn relatie met mijn ‘beste maatje’ en dat ik een goede relatie met zijn kinderen op kan en mag bouwen.

Help je mee zodat ik mijn werk kan blijven doen? 

Financieel bijdragen kan online via de knop ‘DONEER NU’. Hier zijn verschillende opties te vinden om een bijdrage te doen!

Ben je al donateur, dan hoef je niets te doen! Je machtiging loopt automatisch door.Doneer nu

Hoe zit het ook alweer?

Via de zendingsorganisatie Operatie Mobilisatie ben in aan het werk in Zambia en Afrika om daar de vrouwen Hoop en Herstel te geven door het geven van les in naaien, patroontekenen en Bijbelstudie. Daarnaast zal ik ze ook coachen en pastorale hulp verlenen. Mijn loon bestaat geheel uit financiële giften. In deze nieuwsbrief deel ik met je wat er zoal gebeurt in mijn werk en leven.

Vragen, opmerkingen, meer weten? Neem gerust contact op via de contactpagina!

Lees hier alle nieuwsbrieven

om-transforminglives

PGG (1)

Download hier deze nieuwsbrief in een PDF printversie

download button

Schrijf je hier in als je geen enkele nieuwsbrief wilt missen!

Inschijven