Nieuwsbrief december 2019 | 6

IMG-20180915-WA0057_2 -kerst2019

2019 al bijna ten einde……………………..

Wat gaat de tijd snel en wat een belevenissen, het lukt me niet eens om ze allemaal op te schrijven! Ik zal proberen weer een update te maken betreffende mijn leven en werk hier in Zambia. Het went al heel goed, ik voel me hier thuis hoewel alles anders is dan ik gewend ben. Als ik er over nadenk….. brengt het me eigenlijk heel erg terug naar de tijd toen ik zelf opgroeide. Ja, dat is inmiddels al lang geleden, ik weet het, haha. 🙂 . Het leven is hier puurder, zonder opsmuk, althans zo ervaar ik dat zelf. Veel dingen gaan erg langzaam en anders, maar dat heeft ook wel weer zijn charme. Met veel minder tevreden zijn….en ik kan jullie zeggen, dat voelt erg goed!

Ik ben God en jullie allemaal zo ontzettend dankbaar dat ik door het support dat ik ontvang het goed heb, dat ik mijn werk hier mag doen en hier kan en mag leven. Het is wel erg wennen om te gaan met ‘andermans geld’, daar kan ik eerlijk over zijn en wil dat ook met jullie delen. Het heeft dan ook best wel even geduurd voordat ik geld uit durfde te geven. De dagelijkse boodschappen had ik niet veel problemen mee, maar wel om eens iets extra’s te kopen voor mezelf, iets lekkers bijvoorbeeld. Of om toch eens uit te gaan. Ja, we hebben hier in de plek waar ik woon een paar plekjes waar we toch gezellig kunnen zitten met vrienden. Even een paar drankjes doen voor €3. En ja, dat doe ik dus af en toe ook, of een biefstukje voor €6. Het is wel erg fijn om er af en toe ook zo even uit te zijn.

20190720_154447Gastvrijheid

Daarnaast vind ik het heel leuk om ook mensen thuis te kunnen ontvangen en voor ze te koken of ze hier te hebben voor gewoon een goed gesprek.

Groenten zijn er gelukkig genoeg op de lokale markt en voor Europese begrippen vrij goedkoop.

€1 is ongeveer K15 waard. 4 tomaten voor K5, 4 uien voor K5 een zakje paprika’s voor K5. We doen vaak de boodschappen bij dezelfde vrouwen en krijgen dan ook iets extra’s toegestopt. Bijzonder toch?

Zambiaans gerecht20191216_181118

Een paar dagen geleden zijn een aantal dames van het Tabitha team bij mij op bezoek geweest. Ik heb gekookt. Zambiaans met een andere smaak. Ze vonden het geweldig! En ik, ook al zeg ik het zelf! Het eten bestond uit Nshima (lokale maispuree) spinazie, Nederlands stoofpotje, rijst, gemarineerde soja stukjes en aardappelsalade.

IMG-20191217-WA0009Women’s Empowerment Afrika

Inmiddels ben ik druk bezig met het opzetten van de naaitraining. Ik heb veel ideeën en dromen, maar vooreerst ben ik bezig met het aanpassen van het curriculum, het opstellen van een trainingsboekje voor de trainers en een studentenboekje dat de vrouwen mee kunnen krijgen naar huis zodat ze voorbeelden hebben om te volgen. Deze boekjes probeer ik zo laagdrempelig mogelijk te houden voor deze vrouwen. Ze komen uit de lokale omgeving en een aantal van hen zijn vaak ongeletterd. Ik ben dan ook bezig om tekeningetjes met de hand te maken. Net als vroeger in de jaren 80 op de Modevakschool. Leuk om zo bezig te zijn! Het is voor mij een bewuste keuze om niet alles op de computer te doen, het hoeft niet strak en gelikt eruit te zien. De boekjes zullen in eerste instantie het volgende bevatten; stiksels voor naaien met de hand, verschillende soorten naden, weeftechnieken en gedurende de tijd voeg ik meer toe.

Nieuwsbrief dec 2019
Kerst in huis en nog steeds dagelijks 14 uren zonder stroom

IMG-20191122-WA0004

Noord Afrika
In januari 2020 reis ik voor 3 weken naar het Noorden van Afrika. Welk land, kan ik niet zeggen, dit uit veiligheidsoverweging. De bedoeling is dat ik een groep vrouwen ga trainen in Discipelschap door het Evangelie, maar ook door vaardigheden.

Onder andere geef ik een naaitraining en leer hen 2 projecten waar ik momenteel aan werk.

Project maandverband
Beetje raar om hierover te schrijven, maar het is toch een onderdeel van mijn werk. Ik ben bezig met een project waarbij ik de vrouwen leer hoe ze maandverband kunnen maken van stof zodat ze geen oude vodden meer hoeven te gebruiken. Maandverband in de winkels is niet te betalen en zo kunnen ze toch op een fijne manier door de maandelijkse periode heen. Ook is het onze bedoeling om ze enige informatie te verstrekken omtrent dit onderwerp.

Project recycling
Er is zoveel plastic afval in Afrika, dat ze op meer en meer plekken de plastic tasjes in de ban doen, of dat je ervoor moet betalen. Hier in Zambia ben ik bezig om tassen te maken van gebruikte plastic cementzakken en in Noord Afrika ga ik proberen om de papieren cementzakken om te toveren tot bruikbare zakken voor de boodschappen of wat dan ook. Een hele leuke uitdaging!

Verder mag ik een bemoedigende rol spelen voor velen om mij heen, de vrouwen op Tabitha, andere Zambianen, maar ook westerlingen. Het is zo bijzonder om te zien hoe God mensen op mijn pad brengt, mensen die net even dat extra stukje aandacht nodig hebben en mensen die mij net even dat extra stukje aandacht kunnen geven.

“Grote vreugde voor heel het volk; in de stad van David is voor jullie een Redder geboren.  Hij is de Messias, de Heer”. Lucas 2:10-11

Gezegende Feestdagen en een gezegend 2020!!!!!!

Kerstkaartgroet 2019

Dank voor jullie Support! Nu door voor de projecten!

Doneer nu

Het support voor mijn werk is zo goed als gedekt voor 2 jaar. Alles wat extra binnenkomt, gaat naar projecten waar ik mee bezig ben en naar de materialen die nodig zijn, o.a. de boekjes die geprint moeten worden. Wil je meehelpen aan de projecten?

Financieel bijdragen kan online via de knop ‘DONEER NU’

Hoe zit het ook alweer?

Via de zendingsorganisatie Operatie Mobilisatie hoop ik aan het werk te gaan in Zambia en Afrika om daar de vrouwen Hoop en Herstel te geven door het geven van les in naaien, patroontekenen en Bijbelstudie. Daarnaast zal ik ze ook coachen en pastorale hulp verlenen. Mijn loon bestaat geheel uit financiële giften. In deze nieuwsbrief deel ik met je wat er zoal gebeurt in mijn werk en leven.

Vragen, opmerkingen, meer weten? Neem gerust contact op via de contactpagina!

Lees hier alle nieuwsbrieven

om-transforminglives

PGG (1)

Download hier deze nieuwsbrief in een PDF printversie

download button

Schrijf je hier in als je geen enkele nieuwsbrief wilt missen!

Inschijven