Nieuwsbrief januari 2023 | 14

Waar moet ik beginnen……..

Het is al even geleden dat ik een nieuwsbrief heb geschreven en dus werd het hoog tijd om weer eens in de pen te klimmen. Een gekkenhuis was het, afgelopen jaar, er is zoveel gebeurd op zoveel vlakken! In mijn persoonlijke leven, in mijn werk en in de levens van vele vrouwen! Als eerste ga ik beginnen met maart 2022. Een hele week heb ik met 5 andere prachtige vrouwen opgesloten gezeten in een huis in Kabwe om te werken aan een training, een specifieke raining voor vrouwen. Binnen Operatie Mobilsatie wordt er veel aandacht besteed aan de VCJF’s. Dit zijn letter ‘Vibrant community of Jesus Followers. Dit betekent ‘levende gemeenschap van volgelingen van Jezus. De focus hiervan ligt meestal op mannen en vrouwen en het wordt vaak algemeen toegepast. Aangezien we als team al heel lang de droom hadden om meer specifieke aandacht te besteden aan vrouwen binnen dit algemene principe hadden we het gevoel dat God nu zei; Ga er maar mee aan de slag. Het was voor mij en mijn teamleider een lang gekoesterde droom, maar nooit konden we het echt van de grond krijgen, tot nu! Een gebed verhoord!

Het was een hele gave week van brainstormen en in Gods Woord duiken over hoe we dit vorm zouden gaan geven. Resultaat; een dik boekwerk aan notulen! Vele onderwerpen zijn aan de orde geweest, maar bovenal natuurlijk hoe we vrouwen kunnen helpen vanuit Gods Woord. Dit doen we door middel van een DBS, een ‘Discovery Bible Study’. Een Ontdekkende Bijbelstudie. Het voordeel hierbij is dat je geen volleerd theoloog hoeft te zijn om de Bijbel te ontdekken. Het is heel simpel. Op basis van het kijken wat een specifiek Bijbel gedeelte ons laat zien over God, Jezus, vrouwen, zonde en bijvoorbeeld belofte, leren we de vrouwen dat ze een vitale rol hebben in het maken van discipelen in hun eigen gemeenschap. Dat ze mogen ontdekken wat Jezus hen heeft gegeven aan gaven en talenten en dat ze mogen ontdekken dat ze van waarde zijn! En dat ze hun vaardigheden leren ontdekken en deze verder kunnen ontwikkelen.

Werken aan de VCJF training

Women’s Empowerment Africa.

Ik kan het niet laten om jullie deelgenoot te laten maken van ons prachtige nieuwe logo. Het beeld straalt zoveel kracht uit. Als ik er zelf naar kijk lijkt het net of het land Afrika naar beneden kijkt en de prachtige vrouw met opgeheven hoofd en zwierig naar de toekomst kijkt! Dit is wat ons werk is! Vrouwen weer hoop en toekomst geven! Het maakt me van binnen echt blij!

Proef training in Kabwe.

In juli 2022 mochten we een proeftraining (pilot) houden met een groep vrouwen uit heel Zambia. De vrouwen die er waren hebben allemaal een verantwoordelijke rol binnen OM en het idee is dat ze alles wat ze geleerd hebben in de training in de praktijk brengen en andere vrouwen opleiden in hun eigen omgeving. Een heel divers gezelschap dus en allemaal uit verschillende gebieden van Zambia.!

De groep vrouwen tijdens de training in Kabwe

Training.

Tijdens de training ligt de nadruk op verschillende onderdelen, DBS heb ik al even kort uitgelegd. Verder is een heel belangrijk onderdeel, de identiteit van de vrouwen. Dat ze weten wat hun identiteit is in Christus. Onderwerpen welke erg belangrijk zijn; Liefde, waarde als vrouw, rol van een vrouw en nog veel meer. Het was heel bijzonder om bij de vrouwen te ontdekken dat ze tijdens de training ook aan henzelf konden werken. Velen hebben erg veel meegemaakt; misbruik als kind, geweld, vernedering, verkrachting en wat niet. Soms snijdt het dwars door mijn hart heen wat ik aan verhalen hoor. Wat een pijn en verdriet. Wat is het dan mooi om te zien dat ze tijdens de training heling kunnen ontvangen en vrijheid ervaren van een last die ze hun hele leven al met zich meedragen!! Het is zo geweldig om te zien wat er door bemoediging en gebed gedaan kan worden, God is echt aan het werk. Vrouwen krijgen zelfrespect, eigenwaarde en ervaren dat ze geliefd zijn! Ze gaan veranderd en bemoedigd weer naar huis! Hoe mooi is dat! Het vele werk waar we achter de schermen mee bezig zijn/zijn geweest werpt echt de vruchten af! ZO gaaf en ik kan alleen God daarvoor danken! Door Hem alleen is dit allemaal mogelijk!

Ons WEA team op reis en het naaien van maandverband op locatie

Training voor andere Afrikaanse landen.

Inmiddels zijn we bezig om deze training aan te bieden in andere landen of moet ik zeggen dat we al benaderd worden door OM in andere landen, ze hebben allemaal gehoord wat de effecten van onze training zijn en willen graag dat we de vrouwen komen training. Tijdens onze trainingen willen we dan ook trainers opleiden zodat er nog meer gebruik gemaakt kan worden van al het lesmateriaal wat we ontwikkelen. Er komt een trainingsboek met allerlei lesplannen en voorbeelden.

Lokale vrouwen opleiden.

Iets wat we sterk uitdragen binnen onze training is dat lokale vrouwen de dorpen intrekken en daar hun werk doen, vrouwen bekend maken met Gods Woord en met vaardigheden. In Zambia word ik ‘Musungu’ genoemd, dit betekent; blank persoon. Het is heel gewoon dat wanneer ik de lokale dorpen bezoek de mensen denken dat ik als blanke met een zak geld aan kom zetten. Soms is dat heel irritant, maar ook heel begrijpelijk. Ik ben altijd heel duidelijk dat dat dus niet het geval is. Hoe zegt de Bijbel heel mooi?

“Als je iets uit barmhartigheid geeft, laat dan je linkerhand niet weten wat je rechterhand doet. Zo blijft je gift in het verborgene, en jullie Vader, die in het verborgene ziet, zal je ervoor belonen.

Mattheüs 6:3-4

Helpen doe ik zeker, daar waar ik kan help ik ook van mijn financieel support, dus indirect helpen jullie ook vele anderen! Maar ik doe het niet zichtbaar en dat werkt het beste. Het gaat erom dat we de denkwijze van de mensen in Afrika moeten prikkelen zelf na te laten denken om ze verder te laten komen in het leven.

Door deze training en mijn ervaring zolang ik hier in dit land ben, maakt dat ik heb ontdekt dat mijn kracht ligt in het opleiden, bemoedigen en coachen van andere vrouwen zodat zij het werk lokaal op kunnen pakken. Er kan op die manier zoveel meer worden gedaan dan wanneer ik de gemeenschappen in ga. En het is zo gaaf om vrouwen te leren dat ze een grote taak hebben in Gods Koninkrijk! Ik blijf de lokale gemeenschappen bezoeken, maar dan af en toe om de leidsters te bezoeken en te kijken hoe alles gaat. Ik maak echter elke week deel uit van de group in Ndola, wat een zegen is. En ik ben druk bezig om ook in Ndola een nieuwe tak op te starten, maar daarover meer in mijn volgende nieuwsbrief.

Lokaal zendingswerk, Bijbelstudie en het bakken van Bannocks (oerbroodjes)

Samen met de dames deurmatten maken, Bijbelstudie en natuurlijk koken voor de lunch.

Koken van Munkoyo, een lokale drank gemaakt van maismeel en de wortels van de munkoyo boom.

Het klaarmaken (Chikanda fijnmalen en drogen) en koken van Chikanda

Online werkzaamheden.

De online vergaderingen hebben we nog steeds. We hebben wekelijks een teammeeting met ons eigen team en maandelijks hebben we een meeting als ‘Women of Impact’. De laatste is een onlinebijeenkomst met vrouwen uit geheel Afrika. We hebben dan een spreker (verschillende vrouwen) en we gaan online uiteen als groepjes om verder te praten over een onderwerp. Erg bemoedigend. Daarnaast coach ik online een aantal vrouwen vanuit de VCJF-trainingen en vanuit andere groepen binnen OM Zambia.

De Shacholi Familie

Persoonlijk.

Het was een erg druk jaar, ik schreef in maart al over het feit dat het erg wennen is voor me om getrouwd te zijn en meteen moeder, maar ik moet zeggen dat het heel erg goed gaat! Gelukkig kan ik bepaalde werkzaamheden vaak op de avond doen als onze jongste in bed ligt. (Op tijd 😉) Bijvoorbeeld m.b.t. de training of voorbereidend werk voor de vaardigheden en de ontmoetingen in de gemeenschappen. Mobuley is ook erg druk met zijn werk op de basis en thuis. Hier kunnen jullie zijn nieuwsbrief lezen met vele andere nieuwtjes over ons en de kinderen (Engels) . Daarnaast zijn we bezig om een aantal dingen op te zetten om toch wat inkomen te kunnen genereren voor ons gezin omdat mijn support niet toereikend is voor het hele gezin en het zendingswerk. Een voorbeeld hiervan is het houden van kippen, jawel plofkippen. Hierin volgen we niet de normale chemische route en daardoor waren onze kippen erg lekker en vonden gretig aftrek bij ons in de buurt. Helaas hebben we niet de ruimte om dit grootschalig op te zetten. We hopen dit op termijn wel te kunnen doen wanneer we een eigen plek hebben. Er wordt veel kip gegeten in Zambia, dus echt de moeite waard. Ook hebben we een stuk land kunnen kopen naast een stuk wat aan ons gegeven was en de grootte nu 5400 m2 is. Lijkt groot, maar voor Zambiaanse begrippen is het een klein ‘plot’.

Onze plofkippen, in 8 weken van klein naar groot.

Nederland

In september-oktober 2022 mochten we voor 7 weken in Nederland zijn. Voor Mobuley de eerste keer dat hij in Nederland kwam en hij keek zijn ogen uit. Toen we van Schiphol kwamen was het eerste dat hij aangaf dat hij geen zwart rokende uitlaten van auto’s zag, dit is namelijk in Zambia aan de orde van de dag. Ook kwamen we geen gaten in de weg tegen en het wegnetwerk ziet er perfect uit in Nederland. In de supermarkt wisten we niet wat we eerst en laatst moesten kopen. Hij zal er zelf wel meer over vertellen.

Tweede Huwelijksdag

In de tweede week van ons verblijf mochten we op 17 september 2022 een tweede huwelijksdag beleven met familie en vrienden uit Nederland. Voor ons was het erg belangrijk dit te organiseren omdat er op onze huwelijksdag in Zambia op 18 december 2021 niemand van de familie en vrienden bij konden zijn. We hebben er een complete dag van gemaakt! Fotoreportage in en rond het prachtige Ee, een speciale kerkdienst en een receptie. Met jurk en al! Wat was het bijzonder! En hoe mooi is het om een trouwjurk voor de tweede keer te mogen dragen!

Zie, des Heren oog is op hen die Hem vrezen, die op zijn goedertierenheid hopen

Psalm 33:18

Fotoreportage in de kerk van Ee

Ds. Paul van der Meulen uit Apeldoorn heeft ons een hele bijzondere dienst gegeven. Gericht op ons samenzijn, maar bovenal op Gods werk wat we beide zo graag mogen doen en wat we echt als onze roeping ervaren! Ook heeft hij ons een heel bijzondere tekst meegegeven, Psalm 33:18. In Zambia wordt er bij een huwelijk geen trouwtekst meegegeven en dus was dit iets wat we in Nederland heel graag wilden. Deze dag was ook erg belangrijk voor ons omdat we wisten dat we niet iedereen konden ontmoeten en op deze manier konden we heel veel mensen zien en konden ze allemaal Mobuley ontmoeten. Het heeft mijn huwelijk voor de mensen om mij heen ook ‘echt’ gemaakt. Fysiek aanwezig zijn en ons zo kunnen zien heeft iedereen erg goed gedaan en daar zijn we God ontzettend dankbaar voor! Het is geweldig hoe alles mogelijk voor ons is gemaakt, hier en in Zambia! Gods goedertierenheid is op zoveel vlakken voor ons zichtbaar!


Spullen opruimen

In 2019 ben ik al heel erg bezig geweest om spullen op te ruimen, maar er was nog veel wat in de opslag stond, ik zou immers maar voor 2 jaar weg zijn……..dat dacht ik. Nu moest ik door alles heen, kijken wat we mee wilden hebben, wat weggegeven kon worden, wat naar de kringloop kon en wat weggegooid kon worden. Het was erg veel werk kan ik zeggen en natuurlijk ook emotioneel…..maar onvermijdbaar. Het is een heel leven waar je doorheen gaat.

We hebben toch ook nog wat leuke dingen kunnen doen, Friesland ontdekken, met name de omgeving waar ik ben opgegroeid en heb gewoond. Nu heeft Mobuley een idee bij de verhalen welke ik met hem deel. Ook hebben familie en vrienden ons uitgenodigd op ontdekkingstocht of gewoon gezellig om Mobuley te leren kennen. Daarnaast hebben we nog een paar mensen kunnen bezoeken, maar het was heel lastig plannen en het is ons niet gelukt iedereen die mij erg dierbaar is te ontmoeten wat ik erg spijtig vind. Wie weet over een paar jaar! En iedereen is natuurlijk welkom om ons te bezoeken in Zambia!

Zaanse Schans, rondrit in een oldttimer door Noord Oost Dongeradeel, zoute haring in Breda en een dagje Schiermonnikoog

Stamppot Andijvie gemaakt door een lieve vriendin, met droge worst natuurlijk!

Bid je mee?

 • Dank voor een ontzettend prachtige 2e huwelijksdag!
 • Dank dat zoveel mensen op deze dag zijn geweest
 • Dank voor de persoonlijke cadeaus die we ook nu mochten ontvangen!
 • Dank voor de situatie thuis, dat we een gezin mogen vormen!
 • Dank voor ons werk, mijn werk
 • Dank dat een droom van mij in vervulling is gegaan met de nieuwe training
 • Dank voor voor de verandering in de vrouwen het afgelopen jaar.
 • Dank dat God ons in alles bijstaat
 • Bid dat mijn werk vruchten mag blijven geven
 • Bid dat elke vrouw waar wij mee in aanraking komen zich gesterkt en verandert mag voelen
 • Bid dat er vele trainingen gegeven mogen worden
 • Bid dat de financiën daarvoor binnen komen
 • Bid dat God in onze gezinsbehoeften zal voorzien!
 • Bid dat we zelfvoorzienend mogen worden en hiervoor de middellen mogen krijgen en verstandig kunnen investeren.

GEEF | DONEER

Geef voor mijn werk en de projecten welke ik opzet en aan mee werk!

Financieel bijdragen kan online via de knop ‘DONEER NU’Doneer nu

Hoe zit het ook alweer?

Via de zendingsorganisatie Operatie Mobilisatie ben ik aan het werk in Zambia en Afrika om daar de vrouwen Hoop en Herstel te geven door het geven van les in naaien, patroontekenen, Bijbelstudie en identiteit onderwerpen. Daarnaast zal ik ze ook coachen en pastorale hulp verlenen. Mijn loon bestaat geheel uit financiële giften. In deze nieuwsbrief deel ik met je wat er zoal gebeurt in mijn werk en leven.

Vragen, opmerkingen, meer weten? Neem gerust contact op via de contactpagina!

Lees hier alle nieuwsbrieven

om-transforminglives

PGG (1)

Download hier deze nieuwsbrief in een PDF printversie

download button

Schrijf je hier in als je geen enkele nieuwsbrief wilt missen!

Inschijven