Nieuwsbrief oktober 2019 | 5

IMG-20180915-WA0057_oktober19

Het leven in Zambia……………………..…..

Inmiddels zit ik alweer 3 maanden in Zambia! Wat een happening…maar ik kan jullie vertellen dat het nog steeds heel goed voelt. Erg wennen want het gaat hier allemaal veel langzamer dan we gewend zijn in Nederland. De eerste 2 weken verbleef ik in een huis met nog 5 andere vrouwelijke vrijwilligers en eind juli ben ik samen met Delia (Duitse) verhuisd naar een woning ook op de basis. Woonkamer/keuken, 1 slaapkamer (gedeeld) en een douche. Gelukkig geheel ingericht, dat scheelt! Het is wel erg wennen om een huis te delen, maar tot nu toe gaat het prima! Merk dat ik erg flexibel ben. Dus als het goed blijft gaan, is dit de plek waar ik tot in 2021 zal verblijven.

Omdat mijn werkvisum al goedgekeurd was, hoefden we deze alleen nog maar ‘even’ af te halen bij de immigratiedienst in Lusaka. Dit ging gelukkig toch wel vrij vlot. Daarnaast moest er een belastingnummer aangevraagd worden, bankrekening worden geopend en niet geheel onbelangrijk het regelen van een Zambiaans rijbewijs (conversie van mijn Nederlandse rijbewijs). Nou, dat laatste had nogal wat voeten in de aarde.

Ik moest eerst een algehele gezondheidstest doen. Ze besloten uiteindelijk dat alleen mijn ogen getest moesten worden omdat ik een bril draag. Al met al op een dag 4 uren onder de pannen en veel, heeeeel veel wachten.

IMG-20190901-WA0003

Toen kwam de dag dat ik daadwerkelijk mijn rijbewijs kon regelen. Formulier invullen in één kantoor, afvinken op een ander kantoor door de manager, inleveren bij weer iemand anders en dan betalen bij een van de 3 loketten. Tussendoor weer wachten. Zo waren er 3 tot 4 fases die op dezelfde manier gingen en na 8 uren en een rijtest had ik het felbegeerde Zambiaanse rijbewijs in handen. Inmiddels heb ik een auto tot mijn beschikking, dus kan mezelf verplaatsen, wat erg handig is en hoef ik niet meer afhankelijk te zijn van anderen. De basis is ongeveer 10 km verwijderd van Kabwe en 13km vanaf ‘Tabitha’, het trainingscentrum, dus voor alles heb je transport nodig. Zelfs naar de kerk……..Lekker achter in de laadbak!

Mijn werk

Tja….. er moet natuurlijk wel wat gebeuren! Op dit moment ben ik ‘aanwezig’ op het Skills & Development Centre ‘Tabitha’ om te observeren hoe ze hier les geven en daar waar nodig kan ik meehelpen. Afgelopen September was het gebouw nog niet klaar en lagen de lessen stil, maar nu wordt er volop lesgegeven. Een beginners naaiklas en een 3e jaar naaiklas. Omdat de lessen vorig jaar stil lagen is er geen 2e leerjaar opgestart. Daarnaast is er ook een klas waar sieraden gemaakt worden met kraaltjes en knoopwerk en is er een breiklas. Verder ben ik in mijn ‘thuiskantoor’ bezig mijn eigen lesmateriaal uit 1988 (MDGO Mode en Kleding) weer door te spitten en mijn vaardigheden op te vijzelen. Erg leuk hier weer in te duiken en te merken de kennis er nog zit!

20190819_163758Het doel/idee is dat ik een curriculum ga samenstellen welke uitgezet kan worden op nieuwe plekken in Zambia en Afrika en dat we zo nieuwe ‘Tabitha’s’ op kunnen starten met goed materiaal. Hoe de extra fondsen binnen mijn support besteed gaan worden, daar gaat tijd overheen. Ik wil daar een goed en zorgvuldig plan voor hebben wat ook duurzaamheid kent en wat hopelijk ook resultaat met zich mee brengt. De tijd zal het leren. Half oktober ga ik voor twee weken naar een leiderschapstraining in Lusaka. Een leerzame training waar ik handvaten hoop te krijgen voor mijn werk binnen OM Afrika.

Nieuwsbrief_oktober_2019_04

Stroomuitval 12 uren per dag

Op het moment dat ik deze nieuwsbrief schrijf hebben we dagelijks gedurende 12 uren geen stroom. Afwisselend 05:00-15:00, 11:00-23:00 en 10:00-22:00. De nachten zijn dan gitzwart aan deze kant van de evenaar. De reden is de enorme droogte. Er is te weinig water om stroom op te wekken dus moet de regering deze maatregelen nemen. Het vergt wat aanpassingsvermogen, maar tot nu toe lukt dat! Geen stroom betekent geen Wi-Fi (dus geen goede verbinding met thuis), buiten koken op houtskool en geen stromend water uit de kraan. Dus flessen vullen, heel veel flessen!

20190910_185447.jpg

“Ondanks dat Hij verdriet brengt, zal Hij compassie tonen, zo groot is Zijn onfeilbare liefde”……. Klaagliederen 3:32

Verdriet

“Hoe flexibel ben je op het veld, hoe weerbaar”, een vraag welke – voor vertrek – tijdens een psychologisch onderzoek naar voren kwam. Wat doe je, hoe reageer je als er iets ernstigs gebeurt op het veld of thuis bij je dierbaren in Nederland. Iets waarvan je hoopt dat nooit zal gebeuren, maar waar je wel rekening mee moet houden. Nog maar zo kort op het veld en nu al moest mij het nieuws bereiken dat mijn schoonzus (57) is overleden aan de gevolgen van een aneurysma. Haar lichaam kon het herstel niet aan…………… Tja, en dan zit je hier ver weg van je familie, je kan niet snel even langs gaan en er gewoon voor ze zijn. Geen goede verbinding om even snel te bellen…………. Gelukkig wel lieve nieuwe vrienden om me heen. Dit vers uit de Bijbel is wat ik geloof en dat houdt me op de been. Mijn verdriet en tranen zijn echt, maar Gods Compassie ook!

Nieuwsbrief_oktober_2019_02

Dank voor jullie Support! Nu door voor de projecten!

Doneer nu

In mijn vorige nieuwsbrief heb ik gemeld dat er voor mijn eigen support 100% aan financiële toezeggingen binnen is en ik 2 jaar kan werken in Zambia! Het blijft me verbazen! Alles wat boven die 100% nog binnen komt aan toezeggingen gaat naar de projecten waar ik voor aan het werk ben binnen Womens Empowerment Africa van Operatie Mobilisatie. Tabitha valt hier ook onder. Wil je meehelpen aan de projecten?

Financieel bijdragen kan online via de knop ‘DONEER NU’

20190830_183028
Koken op houtskool

Hoe zit het ook alweer?

Via de zendingsorganisatie Operatie Mobilisatie hoop ik aan het werk te gaan in Zambia en Afrika om daar de vrouwen Hoop en Herstel te geven door het geven van les in naaien, patroontekenen en Bijbelstudie. Daarnaast zal ik ze ook coachen en pastorale hulp verlenen. Mijn loon bestaat geheel uit financiële giften. In deze nieuwsbrief deel ik met je wat er zoal gebeurt in mijn werk en leven.

Vragen, opmerkingen, meer weten? Neem gerust contact op via de contactpagina!

Lees hier alle nieuwsbrieven

om-transforminglives

PGG (1)

Download hier deze nieuwsbrief in een PDF printversie

download button

Schrijf je hier in als je geen enkele nieuwsbrief wilt missen!

Inschijven