Jannie Dijkstra zet mondmaskerproject op in Zambia

Mondmaskerproject Zambia Westereender1
nederlandse vlag

EE/ZAMBIA – Jannie Dijkstra uit Ee heeft een mondmaskerproject opgezet in Zambia. Vorig jaar in juli vertrok Jannie naar het Afrikaanse land om daar vrouwen te helpen die door omstandigheden leven aan de rand van de samenleving.

Zij doet zendingswerk en geeft les in naaien en patroontekenen. Haar missie in Zambia is veranderd nu ook in dat land het coronavirus zich langzaamaan verspreidt. ,,Het normale werk staat in de ijskast. Maar mijn creativiteit stopt nooit’’, stelt de Friezin die altijd in de textielwereld heeft gewerkt.

Thuisblijven geen optie

Mondkapjes zijn in Zambia hard nodig. Vooral omdat het zorgstelsel in het Afrikaanse land de gevolgen van het coronavirus niet aan kan. Bovendien is thuisblijven voor de inwoners van Zambia onmogelijk, want ‘geen werk’ betekent daar ‘geen eten’. Dus moeten alle mensen daar mondkapjes op. ,,Het probleem is dat veel mensen hier de wegwerpmondkapjes of de mondkapjes van maar één laag stof dag in dag uit dragen. Ze weten niet dat dat funest is’’, vertelt Jannie. Daarom heeft zij onderzoek gedaan naar het maken van veilige mondmaskers. Tegelijkertijd heeft ze samen met het team er een instructiefilmpje bij gemaakt. Ook hebben ze een plan gemaakt om mensen maskers te laten naaien in Zambia, Afrika en over de hele wereld. ,,Op deze manier hopen we dat er heel veel mondmaskers gemaakt en uitgedeeld kunnen worden. Het plan wordt hier breed omarmd, ook door de gemeente die een productie op wil zetten in een oude textiel fabriek. Ik ben zo blij dat ik op deze manier mijn steentje kan bijdragen. Het heeft zo moeten zijn…’’

klasina-van-der-werf-logo2

Tekst: Klasina van der Werf

Project mondmaskers steunen?

Om het mondmaskerproject voort te zetten is geld nodig voor materialen. Zo moeten er stoffen gekocht worden en garens, filtermateriaal, ijzerdraad en zeep. Waarom zeep? Zodat de vrouwen thuis de mogelijkheid hebben om goed hun handen te wassen. Doneren om zo het project te steunen kan via de onderstaande opties:

Help je mee?!

1] Via Jannie haar persoonlijke bankrekening**

Op deze manier heeft Jannie meteen beschikking over het geld wat er binnenkomt wat betekent dat je donatie zo snel mogelijk wordt omgezet in materialen en support voor de naaisters! Via IDeal kun je gemakkelijk een eigen bedrag kiezen!

Ideal betaalverzoek

2] Via Operatie Mobilisatie**

Langs deze weg is je gift aftrekbaar van de belasting. Je kan kiezen voor een willekeurig bedrag en op de envelop drukken voor een éénmalige machtiging.

Je kan ook het bedrag direct overmaken op Bankrekening NL13 RABO 0114 2329 38 t.n.v. Operatie Mobilisatie onder vermelding van COVID-19 Response Zambia KMP-0001802561 MouthMasks

Covid-19 support donation OM

**Het zou fijn zijn als je een bericht stuurt aan het Thuis Front Team met daarin het bedrag wat je hebt gegeven aan het project, zodat Jannie precies kan bijhouden wat er SPECIFIEK binnenkomt voor de mond maskers.

A L V A S T H E E L E R G B E D A N K T!

Bron artikel: https://www.westereender.nl/uitgaven-de-westereender/de-westereender-mei-2020/#page/25