Nieuwsbrief mei 2020 | 8

IMG-20180915-WA0057_May2020

Coronavirus……………………..

Wanneer ik deze nieuwsbrief schrijf is het alweer mei. Gisteren 16-05-2020 was het weer wasdag, zoals gebruikelijk op de zaterdagochtend en ja, zoals jullie op de foto kunnen zien doe ik de was gewoon met de hand! Niks geen wasmachine, gewoon mijn linker en mijn rechterhand gebruiken. Gelukkig is het weer hier dusdanig zonnig dat de was vrij snel droogt. Het was een zaterdag die misschien lijkt zoals iedere zaterdag, maar dat verhaal gaat ook hier niet meer op, net zo goed als bij jullie, waar ter wereld jullie ook verblijven.

Het corona virus. Lang heb ik van een afstand kunnen kijken naar hoe besmettingen opliepen in de Westerse landen. Hier kregen we op 18 maart te horen dat er 2 besmettingen waren. Reizigers die naar Frankrijk op vakantie waren geweest. Het is sindsdien lang vrij rustig geweest, maar sinds deze week gaan de besmettingen met grotere getallen omhoog. Tja, ook hier ontkomen we er niet aan.

may2020collage

Nieuwe werkzaamheden

Eind maart heeft de organisatie OM, waar ik voor werk, besloten om in ‘Lock Down’ te gaan. De regering had al besloten dat alle scholen gesloten moesten worden, dus dat betekende ook dat onze scholen, trainingen en werkzaamheden grotendeels stopgezet werden. We weten natuurlijk niet hoe de situatie zich zal ontwikkelen en het is verstandig om iedereen veilig en gezond te houden. Maar hier is het ook net zo goed een vreemde gewaarwording.

Op zich veranderde er in eerste instantie voor mij niet zoveel, aangezien ik gewoon verder kon gaan met het ontwikkelen en aanpassen van de training welke ik eerder dit jaar had gedaan en alle andere ideeën die er zijn om eventueel op te gaan zetten in de toekomst. Totdat er verschillende vrijwilligers teruggehaald werden door hun ‘thuisland’. Ook bij mij rees de vraag; “wat doe ik?” maar voor mij was het snel duidelijk; “Ik blijf hier!”. Ik kon en wilde mijn Afrikaanse vrienden en collega’s niet achterlaten omdat ik in Nederland veel betere zorg kan krijgen

IMG_0968

Mondmaskers

Samen met mijn huisgenoot kwam ik tot de conclusie dat we ‘iets’ moesten gaan doen in deze situatie. Zij werkt met gehandicapte kinderen uit de armere wijken en tijdens deze crisis kunnen ook zij niet naar de opvang of school. In andere landen werd er meer en meer gebruik gemaakt van stoffen mondmaskers en dit bracht mij op het idee om geld in te zamelen om ook stoffen mondmaskers te maken en deze uit te delen op verschillende plekken. Samen met stukken zeep. Zeep is schaars hier in Zambia, mensen hebben daar geen geld voor en in deze crisis is zeep zo nodig, samen met de mondmaskers!

Een actie via Facebook en WhatsApp heeft al de nodige fondsen gebracht waarvan ik 2000 maskers heb kunnen laten maken door de vrouwen van het Skills en Development Centre! Zij krijgen een vergoeding voor elk masker ze maken en ze zijn zo dankbaar dat ze in deze situatie iets kunnen doen en hierdoor ook nog eens meer ervaring op de naaimachine krijgen! Dit project heeft me sinds die tijd 7 dagen per week bezig gehouden van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat (ja, ook de zondag). Ik ben erg moe, maar nu alles zo’n beetje loopt en kan ik iets gas terug nemen en dat is ook nodig.

Naast het maken van de mondmaskers heb ik een hele  beschrijving gemaakt en heb ik samen met het media team video’s gemaakt hoe de maskers te maken, zodat dit ook uitgelegd kan worden op andere plekken in Zambia, Afrika en andere plekken ter wereld zodat mensen ook zelf hun maskers kunnen maken!

20200511_082853
Productie mondmaskers

Covid-19 Response Team

Er is een Covid-19 Response Team opgericht om kerken te bezoeken en zeep en maskers uit te delen. En daarnaast zijn er ook een aantal Bijbels beschikbaar om weg te geven.

Tijdens de kerkbezoeken wordt aan de vrouwen uitgelegd hoe ze zelf de mondmaskers kunnen maken en krijgen de mannen onderwijs hoe ze een DBS (Discovery Bible Study) kunnen houden. Hierdoor is ‘kerk zijn’ op een andere manier mogelijk in deze tijd.

IMG-20200414-WA0036
Op bezoek bij de Burgemeester

Op bezoek bij de burgemeester

Om toestemming te vragen voor het bezoeken van de verschillende kerken en wijken zijn we bij de burgemeester op bezoek geweest. Die was meteen super enthousiast en vanuit dit bezoek zijn verschillende werkzaamheden voortgekomen! We waren te gast bij een bijeenkomst waar het nut van goede en veilige mondmaskers uitgelegd werd, ik ben gevraagd voor advies i.v.m. een officiële productie van mondmaskers en ook ben ik momenteel met een vrouwelijke college 4x per week te horen op 3 verschillende radiostations. We zijn gevraagd door de lokale ‘GGD’ om het belang van goede mondmaskers uit te dragen en het mooie is, we kunnen het evangelie verweven in onze gesprekken!!!

“Moet je door het water gaan – ik ben bij je; of door rivieren – je wordt niet meegesleurd.
Moet je door het vuur gaan – het zal je niet verteren, de vlammen zullen je niet verschroeien.
Want ik ben je God, de Heilige van Israël, je redder”.

Jesaja 43:2,3a

20200507_181024 20200426_190445

20200429_161444 20200426_190219

GEEF | DONEER 


Op dit moment zou ik je specifiek willen vragen voor een donatie voor dit specifieke mondmaskerproject.


Voor €25 kunnen we rond de 40 mondmaskers maken en uitdelen aan de kwetsbaren! Help je ook mee?

Doneer nu

We hebben er inmiddels al ruim 4000 gemaakt en verspreid! Maar er zijn er veel meer nodig, zeker nu de regering iedereen verplicht een mondmasker te dragen op het moment dat je je huis verlaat.

Financieel bijdragen kan online via de knop ‘DONEER NU’

Hoe zit het ook alweer?

Via de zendingsorganisatie Operatie Mobilisatie ben in aan het werk in Zambia en Afrika om daar de vrouwen Hoop en Herstel te geven door het geven van les in naaien, patroontekenen en Bijbelstudie. Daarnaast zal ik ze ook coachen en pastorale hulp verlenen. Mijn loon bestaat geheel uit financiële giften. In deze nieuwsbrief deel ik met je wat er zoal gebeurt in mijn werk en leven.

Vragen, opmerkingen, meer weten? Neem gerust contact op via de contactpagina!

Lees hier alle nieuwsbrieven

om-transforminglives

PGG (1)

Download hier deze nieuwsbrief in een PDF printversie

download button

Schrijf je hier in als je geen enkele nieuwsbrief wilt missen!

Inschijven