Jannie heeft een passie voor reizen, de naaimachine én God

LEVENSVERHAAL

04 maart 2019 door Klasina van der Werf, Operatie Mobilisatie

Ze heeft een passie voor reizen, de naaimachine én God. Deze drie aspecten lopen als een rode draad door haar leven en komen samen tijdens een bijzondere reis die ze volgend jaar gaat maken naar Zambia. Jannie Dijkstra (47) vertelt openhartig over haar missie.

Jannie is geboren en getogen in het dorpje waar ze woont en voelt zich daar nog steeds thuis. Toch laat ze haar veilige haven achter zich en vertrekt volgend jaar – waarschijnlijk ná het dorpsfeest – naar Zambia. Ze wil daar vrouwen helpen die door omstandigheden gedwongen worden tot prostitutie, slavernij of handel in drank en drugs. Hoe? Door les te geven in naaien en patroontekenen, maar vooral ook door ze te vertellen over Jezus en de Bijbel. ,,Ik hoop dat vrouwen zich hierdoor weer geliefd mogen voelen, dat het hun leven verandert, net zoals God mijn leven ook heeft veranderd’’, vertelt Jannie.

Ziekte van Graves
Dat gebeurde in 2012. Jannie herinnert het zich als de dag van gisteren. ,,Ik zat in die tijd niet lekker in mijn vel. Ik was nog aan het herstellen van de ziekte van Graves, een auto-immuunziekte, waarbij je vaak last hebt van een te hard werkende schildklier. Op mijn werk had ik een andere functie gekregen, die niet bij mij paste en mijn relatie was net stukgelopen. Ik zag het even niet meer zitten en dacht: schiet mij maar lek. Een vriendin van mij stelde me voor om mee te gaan naar de Pinksterconferentie in Biddinghuizen, een Christelijk evenement waar jaarlijks tienduizenden bezoekers uit het hele land op afkomen. Vanaf het moment dat ik het terrein opreed gebeurde er iets met mij. Ik werd meteen emotioneel.’’


‘Alles opgeven en rijk worden’
Tijdens de kerkdiensten in dat Pinksterweekend mogen mensen naar voren komen voor gebed. ,,Als nuchtere Friezin en PKN’er dacht ik: dat doe ik echt niet’’, lacht Jannie. Maar op de laatste dag gebeurde er iets bijzonders. ,,Ik had al een inspirerend weekend achter de rug en een bijzonder gesprek gevoerd met een zendeling die in Nederland alles had opgegeven om in Ethiopië een kippenboerderij te beginnen. De dienst ging die ochtend over de Heilige geest. Dat raakte mij. Op een gegeven moment werd er gevraagd: wie de Heilige geest wil ontvangen mag naar voren komen. Ik dacht meteen: ja! Op dat moment voelde ik mij van mijn tenen tot mijn kruin helemaal warm worden. Als enigste kreeg ik het boek ‘Alles opgeven en rijk worden’ uitgereikt. Dat was voor mij een duidelijke boodschap van God.’’

Zendingsavontuur
Met hyperventilatie was Jannie het weekend ingegaan en met een gevoel van rust en vrede keerde ze terug naar huis. ,,Mijn leven is sindsdien veranderd. Niet dat er nu geen moeilijkheden meer zijn, maar ik zie alles in een ander perspectief. Ik ontdekte dat je niet alleen verpleegster hoeft te zijn om zendings- en ontwikkelingswerk te doen. Er is ook genoeg te doen op het gebied van textiel en dat past precies in mijn straatje. Ik heb na de kunstacademie altijd in de textielwereld gewerkt voor verschillende bedrijven en ben de hele wereld over gereisd. Dus ik zag het helemaal zitten om mijn zendingsavontuur te realiseren.’’

Loslaten
Toch bekroop haar ook een gevoel van angst. ,,Ik wist dat ik alles los zou moeten laten. Met name mijn moeder, mijn werk, mijn katten en mijn huis. Dat vond ik moeilijk. Maar toen mijn werk ophield kreeg ik ontslag en dit gaf me de mogelijkheid mij goed voor te bereiden door een opleiding te volgen tot Pastoraal Hulpverlener. Ik verbaas me er elke keer weer over hoe goed de Bijbel in elkaar zit. In 2014 werd mijn moeder ziek. Ze had kanker in een vergevorderd stadium. Ik heb veel samen met haar gebeden. Dat hielp haar. We hebben ook veel gepraat over de hemel, de plek waar geen lijden en ellende meer is. Dat gaf haar rust.’’

Pastoraal werker
Na het overlijden van haar moeder en het afronden van de studie ging Jannie naar haar geliefde land Australië om tot rust te komen. Twee weken later vertrok ze naar Namibië om een Discipelschapstraining te volgen. Terug in Nederland werkte Jannie een jaar als pastoraal werker in Burgum. Daar heeft ze ook voor het eerst een kerkdienst geleid. ,,Bij mijn preken leg ik mijn gevoel erin. Mensen vergeten weleens waar het in de kerk écht om draait. Het gaat niet om de regels, maar om het geloven. Wat je voelt in je hart.’’

Zambia
Jannie heeft geleerd om dingen los te laten en bij God neer te leggen. Dat heeft haar dit jaar ook geholpen tijdens haar bezoek aan het ‘Tabitha Skills Development Centre’ in Zambia. ,,Ik mocht daar de sfeer van het leven proeven en meewerken met het team van de zendingsorganisatie om te kijken of daar een plek voor me zou zijn. Elke dag dat ik daar was kwam er een puzzelstukje bij, totdat ik wist dat het goed voelde om hier voor een periode van twee jaar naar toe te gaan. Ik hoop dat ik de Liefde van Christus mag doorgeven aan de vrouwen in Zambia. En dat ze daardoor weer opbloeien. Dan voel ik me rijk en is mijn missie geslaagd.’’

Wil je Jannie steunen in haar missie?
Er komt heel wat bij kijken om op missie naar Zambia te gaan. Het project loopt via Operatie Mobilisatie. Dit is een internationale interkerkelijke zendingsorganisatie. Om de uitzending van Jannie mogelijk te maken is geld nodig. Zij is voor haar levensonderhoud volledig afhankelijk van steun van buitenaf. Wil je Jannie volgen en/of steunen tijdens haar missie? Ga naar de pagina om te doneren

Lees hier het artikel op CIP.nl