Stromen van zegen in de woestijn van Namibië

Begin 2017 mocht ik een discipelschapstraining volgen in Namibië. Met een internationaal team ben ik negen weken lang door het Afrikaanse land gereisd om hulp te bieden en het Gods liefde te delen. Het werd een bijzondere reis waarin ik getuige mocht zijn van Gods werk.

Namibië, een land waar de zonsopkomst en de zonsondergang iedere dag weer een feestje is. ‘De naam van de HEER zij geprezen van nu tot in eeuwigheid. Van waar de zon opkomt tot waar zij ondergaat’, een vers uit psalm 113 die als een rode draad door deze reis liep. Dichter bij God komen, luisteren naar Zijn stem en vooral Zijn liefde uitdelen! Voor iemand die zelf graag ‘in control’ is, betekende dit God aan het werk laten.

Waarde door de ogen van Jezus

Armoede, drank- en seksueel misbruik, geweld en occultisme maakt dat de inheemse Damara/Nama bevolking perspectief in het leven verliest. Werk is er niet, ze voelen zich gevangen in hun situatie en hangen dagelijks maar wat rond. Passiviteit heeft de overhand.

Wat is het mooi dat we hen hun eigenwaarde door de ogen van Jezus konden laten zien door het delen van het Evangelie en het geven van liefde, aandacht en gebed. Velen waren tot huilens toe geraakt en voelden verandering. God was duidelijk aan het werk!

Liefde, seks en langdurige relaties

God legde de focus tijdens onze outreaches heel erg op de groep jongeren vanaf 14 jaar. Waar ons bezoek onmogelijk leek, maakte Hij het mogelijk. We mochten op verschillende scholen spreken over liefde, seks en langdurige relaties. Hoe God, uit liefde voor ons, dit graag ziet en niet hoe ‘de wereld’ het ons voorspiegelt.

Velen in Namibië zijn al jong seksueel actief, er wordt onderling veel geëxperimenteerd en seks blijkt ook daar een betaalmiddel te zijn. Zo ongeveer een op de vijf meiden onder de 19 is zwanger of heeft al een kind. Ik heb vaak tijdens gesprekken de tranen in mijn ogen gehad. Wat me nog het meeste raakte was dat de meiden geen enkele weet hebben van de cyclus die een vrouw iedere maand heeft. Ouders en docenten durven er niet over te praten. Daar zat ik, door middel van mijn eigen rok met voering uit te leggen wat er gebeurt in en rondom de baarmoeder van een vrouw…

Brand in het hostel bij de school

Tijdens één van onze outreaches brak er brand uit door kortsluiting, waardoor drie slaapzalen van een schoolhostel in vlammen opgingen. Tweeëntwintig jongens, waarvan een paar uit het vuur gered zijn, bleven achter met alleen nog maar de kleding die ze op dat moment droegen. Alles weg en een traumatische ervaring rijker. De directie vroeg ons of wij hen counseling wilden geven, heel bijzonder was dat! Eén van de jongens die ik sprak was de enige foto kwijt die hij had van zijn overleden moeder. Hij was ontzettend verdrietig totdat door gebed God hem een hele mooie heldere foto op zijn netvlies liet zien. We hebben samen gehuild van blijdschap.

Stromen van zegen

Na jaren van uitzonderlijke droogte kwamen in februari dit jaar langzaam de buien over het land rollen met de bijbehorende donder en bliksem. God schilderde prachtige schilderijen aan de horizon en bracht door de regen ‘stromen van zegen’! Als dienaar van God mocht ik tijdens mijn aanwezigheid in Namibië de woestijn tot bloei zien komen en zien dat Hij Zijn oog richt naar beneden. Hij verheft wie berooid is en Hij tilt op wie alles ontbeert. Ik heb door Gods leiding geopende harten mogen vullen met eigenwaarde en hoop… hoop en waarde in Christus. Prijs de Heer! Halleluja!

cropped-20170304_191647.jpg

Lees hier het artikel op CIP.nl